Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - ساري - ايرنا مبارزه بيولوژيکي با استفاده از زنبور تريکوگراما عليه کرم ساقه خوار برنج در شاليزارهاي مازندران در يک دهه اخير همواره مورد تاکيد مسوولان سازمان جهاد کشاورزي بوده اما چرا هنوز کشاورزان به کارآمدي اين زنبور که صياد کرم ساقه خوار شاليزارها است، پي نبرده اند؟

به گزارش خبرنگار ايرنا ،کاهشي شدن آمار سطح مبارزه غير شيميايي طي سال هاي اخير نيز نشان دهنده اين است تا زماني که بهره برداران با تناقضات زيادي مواجه هستند و شرايط براي اجراي روش مبارزه غير شيميايي مهيا نباشد،فرياد مسئولان جهاد کشاورزي مازندران در استفاده از زنبور به عنوان روش مبارزه بيولوژيکي به جايي نمي رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وجود تناقضات در مبارزه شيميايي و بيولوژيکي عليه کرم ساقه خوار برنج به عنوان مهمترين آفت اين محصول در بين کشاورزان سبب شد تا همچنان شاليکاران به روش مبارزه غيرشيميايي اعتماد و انتخاب نکنند.
عدم تفاوت قيمت محصول برنج ارگانيک و عادي، نبود شرايط و زمينه براي اثرگذاري مبارزه بيولوژيکي به خاطر ارتباط زمينها با هم ( درصورتي که يکي از اين روش استفاده کند و ديگري به روش شيميايي، کارائي ان از بين ميرود) عدم توجه يا لمس نکردن کشاورزان به فوايد زيست محيطي استفاده از زنبور ترايکو گاما، اعتقاد به اين مساله که استفاده از زنبور در مبارزه عليه کرم ساقه خوار نتيجه بخش نبوده و در مقايسه با مبارزه شيميايي خطر پذيري بالايي براي کشاورزان دارد، سبب شد تا بي توجهي ها به مبارزه غير شيميايي سال به سال تشديد شود.
طبق آمار رسمي اداره حفظ نباتات جهاد کشاورزي مازندران مبارزه بيولوژيکي با استفاده از حشرات مفيد عليه آفت کرم ساقه خوار از 42 هزار و 500 هکتار سال 93 ، به 26 هزار هکتار در سال 96 و 23هزار هکتار در سال 97 کاهش يافته و احتمال مي رود امسال نيز حتي از سال گذشته کمتر شود.
کرم ساقه خوار مهمترين آفت برنج است که در فصل زمستان به صورت کرم (لارو) در علف هاي هرز خشک حاشيه مزارع مخفي است و در اواخر فروردين و اوايل ارديبهشت به شفيره تبديل مي شود و پس از چند روز از شفيره ها پروانه خارج شده و با تخم گذاري روي شالي در خزانه و يا بوته هاي نشا شده در زمين اصلي موجب آلودگي و منجر به خسارت هايي در شاليزارها مي شود.
زنبور تريکوگراما به عنوان صياد طبيعي کرم ساقه خوار برنج که از آن به عنوان مبارزه بيولوژيکي استفاده مي کنند، حشره ريز و ظريفي است که حدود يک ميليمتر طول دارد و متعلق به خانواده‌اي از زنبورها تحت نام علمي Trichogrammatidae است.
اين زنبور براي يافتن تخم ميزبان در مزرعه، پروازهاي کوتاهي انجام مي‌دهد و با ايجاد سوراخ در پوسته تخم آفت در داخل آن، تخم قرار مي‌دهد، بعد از مدت زماني معين (در دماي 25 تا 28 درجه سانتي‌گراد) زنبور از داخل تخم خارج مي‌شود، هر زنبور ماده حدود 40 تا 70 عدد تخم ميزبان آفت را آلوده مي‌کند.
استفاده از زنبور تريکوگراما در مزارع برنج شمال از حدود سال هاي 1374 با هدف طرح کاهش مصرف سموم شيميايي مورد توجه مسئولان جهاد کشاورزي قرار گرفت.
استان مازندران از اوايل دهه 70 تا 10 سال پيش با مصرف حدود 13 هزار تن انواع سموم کشاورزي رتبه نخست کشور را داشت و امروزه عوارض ناشي از مصرف بي رويه سموم بيش از همه در شاليکاران با ابتلا به بيماري هاي پوستي و انواع سرطان بروز پيدا کرده است.
**لزوم مديريت تلفيقي مبارزه با آفت کرم ساقه خوار برنج
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات برنج کشور مستقر در آمل، مبارزه تلفيقي عليه کرم ساقه خوار برنج را مورد تاکيد قرار داد و گفت: اگرچه شاليکاران شمال همچنان با تناقضات زيادي مواجه هستند اما با مديريت تلفيقي در مبارزه غير شيميايي مي توانند بدون افت ،محصول سالم توليد و تهيه کنند.
مهرداد طبري که دکتراي گياه پزشکي و حشره شناسي کشاورزي دارد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اينکه در مبارزه شيميايي همه حشرات مفيد و غير مفيد را در مزرعه از بين مي بريم و به عناصر آب، خاک و هوا نيز لطمه شديدي وارد مي کنيم شکي نيست، اما به دليل مهيا نبودن شرايط لازم از جمله کشت هماهنگ، تسطيح و يکپارچه سازي زمين هاي شاليزاري و از همه مهمتر پائين بودن سرانه زمين سبب شده است تا مبارزه شيميايي که نتيجه آني و قابل لمس دارد، مورد توجه قرار بگيرد.
وي در عين حال توضيح داد: در شرايط و موقعيت فعلي با مديريت تلفيقي در مبارزه با آفات برنجکاري از جمله کرم ساقه خوار قابل اجرا است و مي توان با شخم و شيار زمستانه، از بين بردن علف هاي هرز حاشيه مزارع، جدا کردن بوته هاي نشا مريض و رها کردن زنبور به نتيجه دلخواه رسيد.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات برنج کشور اظهار داشت: تا زماني که توجه به سلامت با توليد محصول سالم که به مراتب هزينه بيشتري نسبت به محصولات غير اورگانيک دارد مورد توجه جامعه قرار نگيرد،توليد کنندگان مجاب به انجام روش هاي مبارزه غير شيميايي عليه آفات نمي شوند.
طبري با تاييد اين موضوع که توليد کنندگان همچنان با تناقضات زيادي در مبارزه غير شيميايي عليه کرم ساقه خوار مواجه هستند، گفت: علاوه بر ترويج فرهنگ دغدغه توليدات محصولات کشاورزي سالم ،دولت بايد با حمايت هاي تشويقي و مالي فوايد توليد محصول سالم و ارزش افزوده آن را نيز به جيب کشاورزان هدايت کند.
يکي از شاليکاران بابل مهمترين دليل بي رغبتي و بي توجهي کشاورزان به مبارزه غيرشيميايي عليه کرم ساقه خوار برنج با زنبور را همراه نبودن همه شاليکاران يک منطقه به ويژه کشاورزان همجوار عنوان کرد و گفت: اگر همه شاليکاران در يک بخش در زمان مشخص نشا کاري و مبارزه را با هم انجام بدهند، مبارزه بيولوژيکي اثر گذار خواهد بود.
منصور اويسي افزود: هر چند هزينه مبارزه غير شيميايي مقرون به صرفه و بسيار کمتر از خريد سم ديازينون است اما بيشتر کشاورزان به اين روش اعتقادي ندارند چراکه از بين رفتن لارو هاي کرم ساقه خوار با پرواز زنبور آني نبوده و به درستي لمس نمي شود.
وي با بيان اينکه سال قبل من از اين روش استفاده کردم اما نتيجه مطلوبي را نگرفته ام، اظهار داشت: از آنجاييکه نوع رقم و زمان نشا کاري من با ديگر کشاورزان منطقه و همسايگي من متفاوت و همزمان نبود، استفاده از زنبور بي تاثير بوده است.
اين برنجکار بابلي با بيان اين که يکي از فرزندانم فارغ التحصيل کشاورزي است و اصرار بر مبارزه غير شيميايي دارد و خود نيز بر مبارزه بيولوژکي اعتقاد دارم با اين همه به علت نتيجه نگرفتن در سال گذشته و بر خلاف ميل باطني خودم امسال يک بسته سم ديازينون 10 کيلويي را 160 هزار تومان خريدم تا مبارزه شيميايي را انجام بدهم.
اويسي تصريح کرد: شخم زمستانه که توسط عمده شاليکاران انجام مي شود سبب شد تا نسل اول کرم ساقه خوار به شدت کاهش بيابد.
برنجکاري از منطقه دشت سر شهرستان آمل به خبرنگار ايرنا گفت که استفاده از زنبور در مبارزه با کرم ساقه خوار نياز به مهارت و آموزش ويژه دارد که همه کشاورزان يک منطقه بايد آن را فرا بگيرند.
سلمان کبيري با بيان اينکه همچنان روش مبارزه غير شيميايي براي کشاورزان يک ريسک بالا محسوب مي شود، افزود: در روند استفاده از زنبور هر چه هماهنگي بين شاليکاران يک منطقه بيشتر باشد، نتيجه بخش خواهد بود.
وي توضيح داد: زماني که زنبور من در اثر مبارزه شيميايي کشاورز همسايه از بين مي رود و يا آفات زمين همسايه من به دليل نشا نشدن همزمان و تاخير در زمان مبارزه دوباره به زمين من وارد و حمله مي کند، چگونه به اين روش اعتماد کنم؟
اگرچه دولت نيز براي ايجاد انگيزه و استقبال شاليکاران يارانه 55درصدي براي دريافت تريکو کارت (تخم زنبور تريکو گراما ) براي مبارزه بيولوژيک با کرم ساقه خوار برنج در نظر گرفته است، اما به دليل تناقضات مطرح شده و البته کاهش اعتبار يارانه اي سال به سال عملياتي شدن اين طرح کمتر مي شود.
بررسي ها نشان مي دهد که کم توجهي کشاورزان در مبارزه غير شيميايي در حالي امسال نيز ادامه يافته است که هزينه مبارزه بيولوژيکي با خريد آزاد زنبور تريکوگراما به نسبت مبارزه شيميايي با استفاده از سم ديازينون در هر هکتار حدود 200هزار تومان کمتر است.
طبق اعلام کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزي مازندران براي مبارزه شيميايي با کرم ساقه خوار در يک هکتار نياز به 20 کيلو گرم سم ديازينون است که قيمت هر بسته 10کيلويي 160 هزار تومان که در مجموعه 320 هزار تومان کشاورز بايد پرداخت کند ،اما در مبارزه بيولوژيکي با استفاده از زنبور و پرواز آن در سه مرحله براي هر هکتار حدود 100هزار تومان هزينه دارد.
**روند کاهشي سطح شاليزارهاي مازندران در مبارزه غير شيميايي با زنبور تريکوگراما
مدير حفظ نباتات جهاد کشاورزي مازندران روند سطح مبارزه بيولوژيکي عليه کرم ساقه خوار برنج طي پنج سال اخير را کاهش دانست و گفت: به دليل کمبود اعتبار مبارزه بيولوژيکي با استفاده از حشرات مفيد عليه آفت کرم ساقه خوار از 42 هزار و 500 هکتار سال 93 ، امسال تاکنون به 16هزار هکتار کاهش يافته است.
عبدالرحمان زاغي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين درحالي است که بر خلاف سال هاي گذشته محدوديتي در توليد و در دسترس بودن زنبور تريکوگراما در استان وجود ندارد.
مدير حفظ نباتات جهاد کشاورزي مازندران به تعطيلي هفت شرکت توليد زنبور تريکو گراما در 2 سال اخير اشاره کرد و گفت:اگرچه طبق دستورالعمل وزارت جهادد کشاورزي 55 درصد هزينه مبارزه بيولوژيک را دولت و 45درصد را کشاورز پرداخت مي کند و کمبود اعتبار سبب شد تا حدي سطح شاليزار در مبارزه غيرشميايي کاهش بيابد اما دليل اصلي بي رغبتي کشاورزان نمي تواند کمبود اعتبار باشد.
زاغي توضيح داد: در هر مرحله رهاسازي زنبور تريکوگراما براي هر هکتار حدود 42 هزار تومان هزينه دارد که 23 هزار و 500 تومان را دولت به صورت يارانه اي پرداخت مي کند اما با توجه به قيمت 160 هزار توماني سم 10 کيلويي ديازينون ، خريد آزاد و بدون يارانه زنبور تا 60 درصد هزينه به نفع کشاورزان است.
وي ادامه داد :به رغم اينکه هزينه مبارزه عليه کرم ساقه خوار با استفاده از زنبور در هر هکتار به نسبت قيمت سم ديازينون کمتر است اما کشاورزان حاضر به خريد زنبور که هزينه کمتري دارد، نيستند.
وي توضيح داد : در مبارزه غير شيميايي شاليکاران از بين رفتن لارو کرم ساقه خوار را همانند مصرف سم لمس نمي کنند و از طرفي در اين روش شاليکاران يک منطقه بايد همزمان با رها سازي زنبورها اقدام کنند تا با اثر گذاري بيشتري مواجه شوند.
مازندران با داشتن حدود 230 هزار هکتار اراضي شاليزاري و توليد يک ميليون و 50 هزار تن برنج سفيد 42 درصد نياز کشور را تامين مي کند.
طبق امار در سالجاري تاکنون 60 درصد معادل حدود 140 هزار هکتار از اراضي شاليزاري مازندران نشا شده و نشاکاري در مازندران تا خرداد ماه ادامه دارد.
6990/1899
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۵۳۶۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مربای ریواس ؛ یک مربای بهاری، پرخاصیت و مقوی + طرز تهیه

دریافت 57 MB

به گزارش همشهری آنلاین، گیاه ریواس از گذشته دور تا به امروز بعنوان گیاه خوراکی و دارویی از کاربردهای فراوانی برخوردار بوده است. بخش خوراکی ریواس همان ساقه‌های گل دهنده گیاه است که هم زمان با باز شدن گل‌ها به مصرف می‌رسند . ساقه‌ها در این مرحله ترد و تازه بوده و توسط روستاییان جمع آوری و وارد باز می‌گردند

خام خواری ریواس متداول‌ترین نوع مصرف این گیاه معجزه‌گر است. برای آماده شدن، ابتدا پوسته نازک روی ساقه را همانند کندن پوست موز جدا کرده بعد از کندن پوسته نازک آن را تکه تکه کرده و آن را به همان صورت یا با شکر یا نمک می‌خورند. به عنوان نمونه در بانه آن را با نمک و در سنندج با شکر مصرف می‌کنند. از ساقه‌های آن در تهیه انواع خورشت‌ها، کمپوت، مربا و شربت استفاده‌های فراوان می‌شود. در این مطلب طرز تهیه مربای ریواس برای یک صبحانه خوشمزه را آموزش می دهیم.

این مربا را می توانید با ترکیبات مانند لیمو و وانیل هم درست کنید. یک مربا بسیار خوش طعم و برای صبحانه در کنار نان تست وکره و خامه یا انواع نانها ، مافین و کروسان بسیار لذیذ است.این مربا راحت و ساده تهیه میشود .

زمان آماده سازی ۱۰ دقیقه زمان طبخ ۲۰ دقیقه زمان کل ۳۰ دقیقه موادلازم: برای ۳ شیشه یا حدود ۷۴۰ میلی لیتر

۶۰۰ گرم شکر دانه دار

۶۰۰ گرم ریواس خرد شده به قطعات ۲cm خرد شده

۴ تا ۵ قاشق غذاخوری گلاب

آب لیموی تازه

۴ عدد هل

دستورالعمل ها:

ریواس را در یک کاسه شیشه ای به همراه آب لیمو ، شکر بریزید و یک شب کنار گذاشته تا آب بندازد. قبل از پخت مربا ۲ عدد نعلبکی را درون فریزر بگذارید.

سپس مخلوط ریواس را درون یک قابلمه بریزید و حرارت را کم کرده و گذاشته تا ترکیب بجوش بیاید و شکر حل شود و مرتب باید مربا را هم بزنید.

وقتیکه مربا بجوش آمد با یک قاشق چوبی به مدت ۱۵ دقیقه هم بزنید تا ریواس هم نرم شود.

در این مرحله از مربا کمی توی نعلبکی توی فریزر بریزید و حدود ۳۰ ثانیه در یخچال قرار دهید.

بعد انگشت خود را توی مربا نعلبکی بکشید واگرچین و چروک افتاد و ژل مانند شد مربا آماده است.

اگر مربا آماده نبود ، به مدت ۲ دقیقه گذاشته تا همزمان جوش بزنید ودوباره آزمایش کنید تا مربا آماده شود.

بعد از سرد شدن مربا را توی شیشه ها بریزید وکوزه ها را در یک مکان خنک و تاریک (می توانید سالها نگه دارید) ذخیره کنید و یک بار در یخچال باز کنید و ظرف ۳ تا ۴ ماه مصرف کنید.

نکات لازم برای دستور العمل

قبل از شروع ، لازم است حدود ۱۰ تا ۱۲ شیشه مربا را استریل کنید و یک بشقاب را در فریزر برای تست مربا قرار دهید.

شیشه ها را با بطور مستقیم در ماشین ظرفشویی قرار دهید و یا دستی با مایع ظرفشویی و با آب داغ استریل کنید و توی شیشه ها را با آب جوش پر کنید ، خالی کنید و سپس به مدت ۲۰ دقیقه در دمای ۱۴۰ درجه سانتیگراد در فر قرار دهید تا در آنجا بگذارید تا مربا آماده شود.

کد خبر 848428 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها گیاهان دارویی خبر مهم شیرینی‌جات مربا

دیگر خبرها

  • مبارزه با طرح آفت جوانه خوار درختان بلوط در فلارد
  • روش‌های تکثیر گیاه برگ انجیری در خانه
  • مربای ریواس ؛ یک مربای بهاری، پرخاصیت و مقوی + طرز تهیه
  • مبارزه با طرح آفت جوانه خوار درختان بلوط در شهرستان فلارد
  • ۱۵۴ هزار هکتار مزارع گندم و جو مازندران مبارزه شیمیایی شد
  • برخی از شالیکاران محمودآبادی در انتظار دریافت سهمیه کود
  • دولت تا حد امکان برای برنج و چای «خرید تضمینی» نخواهد داشت
  • خوک خاکی؛ پسرخاله مورچه خوار (فیلم)
  • عملیات مبارزه با آفات در ۷۰ هکتار از جنگل‌های کامیاران
  • توزیع روزانه ۱۰۰۰ تن کود کشاورزی برای کشت برنج در مازندران